Česká společnost protetické stomatologie

Okluze a TMK z pohledu chirurga, ortodontisty a protetika

Na Masarykově univerzitě v Brně proběhl v sobotu 27. 5. 2023 odborný seminář „Okluze a TMK z pohledu chirurga, ortodontisty a protetika“. Akce byla pořádána ve spolupráci České společnosti protetické stomatologie (ČSPS) a Stomatologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně pod patronací její přednostky prof. MUDr. Lydie Izakovičové Hollé, Ph.D. Semináře se účastnilo 55 lékařů a studentů zubního lékařství z Moravy i Čech.

Problematika vztahu okluze k temporomandibulárnímu kloubu je v odborné veřejnosti diskutována po desetiletí. V průběhu času a v návaznosti na nové progresivní vyšetřovací metody se názory jak na pohyby jednotlivých struktur v TMK, tak na funkční okluzi a jejich vzájemný vztah měnily. Od zjednodušujícího pohledu mechaniky na celý žvýkací aparát, přes přeceňující roli okluze až po současné náhledy na významnou roli žvýkacích svalů a postury. V problematice funkčních poruch i morfologických změn v TMK se více diskutuje o limitech individuální schopnosti adaptace a mnohé odborné názory poukazují na význam psychosomatiky. Jedná se obvykle o bolest v oblasti TMK, která přivádí pacienta do ordinace. Diagnostika i terapie nebývá jednoduchá, je záležitostí často víceoborovou a aktivní zapojení fyzioterapeuta a psychologa nemocnému výrazně pomůže. Brněnský seminář si vzal za úkol v přehledu seznámit přítomné s aktuálními poznatky v diagnostice i terapii poruch TMK, s progresivními přístupy v rekonstrukci okluze i celého chrupu právě s ohledem na individuální optimum. Semináře se účastnili významní odborníci z naší republiky i ze zahraničí.

Po úvodních slovech předsedkyně ČSPS doc. MUDr. Hany Hubálkové, Ph.D. proběhla živě online přednáška dr. Mátého Jásze, Ph.D. (Protetické oddělení, Semmelweisova Univerzita, Budapešť, Maďarsko) na téma “Individualizace výroby zubních náhrad. Stanovení polohy horní čelisti, vztahu horní a dolní čelisti a individuálních pohybů dolní čelisti“, kterou simultánně tlumočila MUDr. Lenka Vavřičková, Ph.D. Dr. Jász ve svém sdělení hovořil o významu přenosu polohy horní čelisti pomocí obličejového oblouku a individualizaci zubních náhrad. Zmínil také, že pokud chceme nalézt centrální vztah čelistí, je nejlepší metodou Dawsonův hmat či dotek špičkou jazyka hranice tvrdého patra. Velmi dobrých výsledků dosahuje i metoda šípového hrotu, ale pouze v případech, kdy nechceme zvyšovat výšku skusu. V neposlední řadě předvedl význam digitálního obličejového oblouku při virtuálním návrhu fixních náhrad. Tento postup pak dokáže minimalizovat riziko jejich intraorálních úprav při odevzdání. Pro lékaře tak představuje digitální obličejový oblouk časovou úsporu a tím i finanční benefit.


Dr. Máté Jász, Ph.D. při online přednášce
Dalším živě online přednášejícím byl fyzioterapeut Mgr. Jan Novák. Jeho přednáška vyzdvihla možnosti fyzioterapie ve vztahu k onemocněním čelistního kloubu. Vysvětlil funkci hlubokého stabilizačního systému a postury pro funkci TMK. Dále představil sérii kazuistik, kde prvotní příčinou obtíží nebyl TMK, ale díky propojenosti svalové soustavy se patologie promítala do oblasti kloubu, ať už se jednalo o bolest či jiné postižení. Přednášející auditoriu vysvětlil, co znamená přenesená bolest, význam trigger pointů a jak se projevují psychosomatické obtíže v oblasti hlavy a krku.

MUDr. et MUDr. Vladimír Machoň ve svém sdělení "Mýty ve vztahu okluze a TMK" hovořil o možných obtížích při zvýšení výšky skusu. Příčinou bolesti není zhoršená adaptace TMK, ale obvykle žvýkacích svalů. Dále vyvrátil tvrzení, že ztráta opěrných zón v laterálním úseku chrupu významně ovlivňuje TMK. Daleko horší stav pro TMK je tzv. nucené vedení mandibuly (příkladem může být zámkový skus). V sérii kazuistik představil artroskopické nálezy TMK při různých onemocněních, například u revmatoidní artritidy, boreliózy nebo chlamydiové infekce. Připomněl, že onemocnění TMK není jen problémem dospělých, ale i pacientů dětského věku, např. při juvenilní idiopatické artritidě.

MUDr. Magdalena Koťová, Ph.D. v přednášce „Okluze a TMK z pohledu ortodontisty“ demonstrovala na klinických případech výsledky ortodontické léčby a potřebu kontroly maximální interkuspální polohy po skončení ortodontické terapie. K tomu může pomoci přístroj T-scan nebo záznam svalové aktivity žvýkacích svalů pacienta.

MDDr. Julie Bartáková představila své zkušenosti s leštěním povrchů různých výplňových a keramických materiálů v rámci pilotní studie. Povrchy leštěných kompozitních a leštěných i glazovaných zirkonových materiálů byly poté zkoumány pomocí digitálního elektronového mikroskopu a stanoven optimální postup pro finální úpravu povrchů. Kvalita materiálových povrchů je klinicky významná především z pohledu atrice i abraze, adheze přiléhající sliznice i akumulace plaku. Poslední přednášející MUDr. Lenka Vavřičková, Ph.D. prezentovala sdělení na téma "Digitální výroba fixních náhrad – přesnost, okluze a jiná úskalí". Autorka prezentovala vlastní zkušenosti s intraorálním skenováním situace pro zhotovení fixních náhrad nesených implantáty a na sérii kazuistik pak demonstrovala možná úskalí, která digitální technologie při výrobě zubních náhrad přinášejí.

Setkání bylo zakončeno prohlídkou SIMU Masarykovy univerzity – simulačního centra, které je nejmodernějším simulačním centrem ve střední Evropě, včetně heliportu, operačních sálů, jednotky intenzivní péče, porodního sálu a simulátorů pro výuku zubního lékařství. Posluchači stomatologického směru tak zde mají mimo jiné široké možnosti osvojení základních gnatologických principů a pracovních postupů při rekonstrukci chrupu.

Odborné setkání v Brně bylo završeno širokou diskuzí a přispělo k rozšíření nejnovějších poznatků v oblasti vztahu okluze a temporomandibulárního kloubu.

Za výbor České společnosti protetické stomatologie
MUDr. Lenka Vavřičková, Ph.D.
Stomatologická klinika LF UK a FN v Hradci Králové
Doc. MUDr. Hana Hubálková, Ph.D.
Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze


 

Zástupci Stomatologických klinik Z Brna a Olomouce v auditoriu
(zprava MDDr. J. Bartáková, doc. MUDr. S. Bartáková, Ph.D., prof. MUDr. Lydie Izakovičová Hollá, Ph.D., MDDr. Iva Voborná, Ph.D.)


Účastníci semináře na heliportu SIMU Masarykovy univerzity